Inspiration

Välkommen att läsa om våra aktiviteter. Skriv in din mejladress  nedan om du vill ha vårt nyhetsbrev!

Unika yogaretreats där mjuka kullar och böljande fält med lugnt betande djur sträcker sig hela vägen ner till havet.

Tänk att få släppa vardagen och totalt fokusera på dig själv i några dagar.

Inte det yttre landskapet, utan det inre.

Hos oss på Kullåkra Gård – Yoga, Pilates & Retreat på Österlen vill vi erbjuda dig en plats där du får landa och återknyta kontakten med dig själv, din kropp och din egen livsrytm. På denna magiska plats med sin lantliga frid och avslappnade livsstil, doftande ängar och slingrande stigar genom ljuslucker bokskog kan du låta naturens läkande energi få röra vid dig.

Du kan sätta dig i hagen och låta våra snälla hästar eller får nyfiket komma och hälsa på dig.

På kvällen öppnar sig stjärnhimlens oändliga rymd och tystnaden är påfallande.

Det är inte bara frånvaron av ljud som kittlar ditt sinne, utan också närvaron av något större. Stillheten talar till dig utan ord och lugnet infinner sig.

Vad är en yogaretreat?

Att åka på en yogaretreat ger dig möjlighet att ta en total paus från ditt vanliga liv med vardagens förpliktelser och hektiska livsstil. Du får tid att vila och hinna ikapp dig själv i en vacker och fridfull miljö som främjar återhämtning, hälsa och inspiration.

På en retreat är miljön lugn och rofylld. De flesta praktiska göromålen är omhändertagna av andra vilket gör att du kan känna dig både trygg och ompysslad. Sakta börjar stressen släppa och du hittar in i ett makligare tempo och får utrymme att reflektera över vad som verkligen är värdefullt för dig i ditt liv.

Genom meditation, yoga, djupavspänning, dans och olika varsamt guidade övningar lär du dig att vila mer i andningen, släppa taget om tankeflödet, möta känslor med kroppen och bli mer grundad.

En del retreater är mer exklusiva, andra lite enklare. Storleken på gruppen kan variera, likaså programmet. En del erbjuder ett fullt dagsschema där varenda timme är inrutad, andra ett med ”luckor” för mer egen tid i stillhet eller vad man själv har lust med.

I en del retreater ingår tysta perioder, allt ifrån ett par timmar till flera dagar. Fundera på vad du själv längtar efter och fråga vad som gäller på ”din” retreat.

yogaretreat på Österlen

Varför ska man gå på en yogaretreat?

Många av oss vill gärna finnas till för andra, men glömmer lätt bort att fylla på oss själva.

I det moderna samhälle vi lever i idag är det viktigare än någonsin att lära sig navigera i den mångfald av information som vi bokstavligen dränks i dagligen.

Utbrändhet hos människor sprider även ner i åldrarna och våra krav att klara av mer och mer ökar.

Det är inte konstigt att vi tappar bort oss själva i en aldrig sinande planering, eller i vår omåttliga strävan att möta krav och lösa problem.

Aldrig förr har vi haft ett så stort utbud av aktiviteter och möjligheter som nu, och samtidigt har vi aldrig varit så distraherade, splittrade och stressade.

Tyvärr gör stress att vi blir spända, vårt perspektiv krymper samtidigt som möjligheterna att hantera olika situationer flexibelt och klokt minskar. Vi är så upptagna med vardagslogistik och alla praktiska göromål att vi tappar kontakten med det som verkligen är värdefullt för oss. Vi har inte längre tid att stanna upp och fråga oss om den riktning vi går i överensstämmer med våra grundvärden.

Det har du tid med under en yogaretreat.

Varför är yoga så bra?

Alla kan göra yoga! Det finns så många olika typer att det alltid finns en variant som passar dig. Yoga som träningsform är unik genom kombinationen av rörelse, vila och närvaro i. Den har dessutom många fina psykiska och fysiska effekter, bland annat sjunker stressnivåer och blodtryck medan koncentrationsförmåga och minne förbättras.

Din kropp blir starkare och smidigare samtidigt som din balans och hållning förbättras.

Det i sin tur förebygger belastningsskador eller smärta framför allt i nedre delen av ryggen och nacken. Läs mer om yoga och smärta här.

yogaretreat

Åtta saker yoga kan hjälpa dig med

 1. Du blir mer närvarande

När du gör yoga övar du på att synkronisera andning och rörelser, vilket kräver att du är närvarande. Efter ett tag övar du upp din förmåga att behålla koncentrationen på det som sker just nu och inte hamna i ältande av sådant som inte gått så bra eller oroa dig för vad som skall hända längre fram –  du är alltså närvarande i nuet.

Mindfulness är bra för en rad saker, till exempel bättre immunförsvar. Mindfulness är dessutom bra för hjärnan och påverkar inlärning, minne, känsloreglering och empati positivt. Läs mer om studien här.

 1. Du får bättre stresstålighet

Det är säkert ingen nyhet för någon längre att det finns en rad studier som visar att yoga minskar stress och oro. Fysiska positioner, andnings- och avslappningsövningar bidrar till förbättrad cirkulation och sänkta nivåer av stresshormonet kortisol. Samtidigt aktiveras det parasympatiska nervsystemet som gör oss lugnare, sänker pulsen och blodtrycket. I en studie från 2014 visas att sannolikheten för människor som utövar yoga att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar är lägre än för dem som inte tränar alls.

 1. Du får bättre matsmältning

När du gör yoga stimuleras matsmältningen positivt genom rörelser som till exempel vändningar och vridningar. Även djupandning och avslappning lugnar nervsystemet vilket också kan lugna en orolig mage.

 1. Yoga gör dig stark och smidig samt minskar smärta.

Yogans rörelser och positioner involverar hela kroppen. Du hittar nya muskler, får bättre hållning och balans vilket även förebygger belastningsskador i rygg och nacke. Minskad smärta är ännu en erfarenhet många upptäcker när de börjat med yoga!

 1. Du blir mer nöjd med sig själv

Yoga är rena lyckopillret! Hormoner som dopamin, serotonin och oxytocin börjar cirkulera runt i kroppen och du kan känna dig skönt avslappnad.

Yoga stimulerar även vagusnerven i vår kropp vilket hjälper dig tryggare i möten med andra människor. Ännu en positiv effekt är att din självmedkänsla ökar genom yoga.

 1. Koncentrationsförmåga och minne förbättras

Din förmåga att lära dig nya saker och ta in mer information förbättras. Studier har också visat att kreativitet, motivation och koncentrationsförmågan ökar.

 1. Du sover bättre

Om du känner dig mindre stressade sover du bättre. God sömn är en viktig nyckel till att du ska må bra och fungera. Många studier har visat att yoga kan hjälpa oss förbättra vår sömnkvalitet.

 1. Ökad kroppskännedom

Yoga är inte bara ännu en träningsform, det är en hel livsfilosofi! Att uppleva din kropp inifrån – inte som en bild i spegeln, utan som en upplevelse inifrån och ut, hjälper dig lära känna din kropp och dess signaler bättre. Du börjar bli medveten om kommunikationen mellan hjärta och hjärna, mellan kropp och sinne. Kroppen bär på en tidlös intelligens som alltid finns där så fort vi saktar ner farten en aning.

 

yogaretreat

Vad är pilates?

Många tror att pilates endast är fysisk träning med olika övningar och kroppsställningar, men precis som i yogan tränas mycket mer än så! Pilates är en fantastisk träningsform som skonsamt och effektivt utmanar kroppens djupa stabilitet och balans och liksom i yogan övar man upp kroppens styrka, balans, uthållighet, smidighet och rörlighet

Pilatestekniken stärker mage, rygg och bäcken och kan avsevärt lindra ryggbesvär, ibland försvinner de helt! Ibland används redskap som wobblies (en slags balanskudde), foamroller, viktbollar och träningsband vilket kan varieras i oändlighet!

Att träna med olika redskap ger ett effektivt och snabbare resultat och är dessutom väldigt kul!

Nio skäl att träna pilates:

 1. Förbättrar hållningen
 2. Balanserar styrka och smidighet
 3. Stärker kroppens djupt liggande muskler & bäckenbotten
 4. Förbättrar balans, koordination och cirkulation
 5. Höjer prestationen i andra sporter (yoga, löpning, golf, styrketräning, dans etc.)
 6. Skonsam vilket gör att alla kan utöva det – oavsett kön, ålder eller fysisk status.
 7. Ökar kroppsmedvetenheten – du använder kroppen mer ändamålsenligt.
 8. Säker och effektiv träning
 9. Lämplig som rehabilitering efter skador

Vad gör man på en yogaretreat?

Visst fylls en yogaretreat med yoga, men också så mycket mer! Gemenskap med andra, egen tid, god mat, äventyr och skratt blandas med livs-historier och inte sällan knyts nya vänskapsband med likasinnade. Samhörigheten med andra gör oss gott och hjälper oss att navigera mer tillitsfullt i vårt eget liv.

På en yogaretreat får du tid att vila och hinna ikapp dig själv i en vacker och vilsam miljö som främjar återhämtning, hälsa och inspiration. Maten är god, nyttig och kärleksfullt tillagad, oftast ekologisk och vegetarisk. Du kan också vänta dig en och annan syndigt god liten sötsak!

Yoga varvas ibland med andra aktiviteter som pilates, funktionell träning, vandring, dans, skrivande, matlagning, örtvandringar, ridning, jogging, cykling, utflykter till stranden – du väljer själv vad du vill ha mer av.

Professionella och varmhjärtade ledare guidar dig genom avslappning och meditation och övningar som stimulerar din personliga utveckling och stöttar dig att växa som människa, inifrån och ut.

Det här kan en yogaretreat hjälpa dig med

 1. Återhämtning och djup avslappning
 2. Du får mer energi
 3. Minskad stress
 4. Bättre sömn
 5. Ökad kreativitet
 6. Personlig utveckling
 7. Bryta gamla vanor och mönster

yogaretreat

Var bor man och vad äter man på en yogaretreat?

En del retreater är mer exklusiva medan andra är lite enklare. Storleken på gruppen kan variera, likaså programmet och boendet. Man kan ibland välja enkelrum, men delat rum är nog det vanligaste.

En del erbjuder ett fullt dagsschema där varenda timme är inrutad, andra ett med ”luckor” för mer egen tid i stillhet eller vad du själv har lust med. Fundera på vad du själv längtar efter. På Kullåkra Gård bor vi i dubbelrum här på gården.

Maten på en yogaretreat är oftast vegansk eller vegetarisk, närproducerad och ekologisk. Den är anpassad så att den ska funka bra när man håller på med yoga, inte för tung, samtidigt näringsrik och mättande.

Hos oss på Kullåkra Gård serveras vegansk eller vegetarisk mat som tillagas varsamt och kärleksfullt. Råvarorna är noga utvalda och helst från gårdarna häromkring. Vi vill att den skall vara vacker! Det är ju känt att vi även äter med ögonen.

 

Vad ska man ha med sig  och vad ska man tänka på?

Det beror på vart du skall åka och vilken årstid det gäller. Mjuka, bekväma kläder som du kan röra dig i rekommenderas. Passande kläder och utrustning efter aktivitet och väder är alltid en bra riktlinje att gå efter, likaså egen vattenflaska och en liten ryggsäck kan vara bra att ha. Öronproppar om du är ljudkänslig, inneskor och en sjal kan kännas skönt om du skulle känna dig frusen.

En del väljer att ta med sin egen yogamatta.

De flesta retreatställen har troligen yogautrustning, men det kan vara bra att kolla upp.

Om du har särskilda kostbehov eller allergier är detta viktigt att uppge vid bokning.

Läs mer om något relaterat på vår sajt här.

yogaretreat

Hur går en retreat på Kullåkra Gård till?

På Kullåkra Gård vet vi att många människor är trötta på ytlighet och vill leva med ett större mått av innerlighet i sitt liv. Vi är flera som delar en önskan/längtan om att kliva ur vardagens surr och hitta tillbaka till vår egen takt.

Under en yogaretreat hos oss påminner vi dig om att det finns ett annat sätt att leva än att bara mäta framgång med prestation, att intention är viktigare än resultat och få tid och uppmuntran att reflektera över vad som verkligen är viktigt för dig i ditt liv.

Kroppen är viktig, därför innehåller din vistelse här mycket rörelse, men även vila.

Och inte minst – vacker, god och näringsrik mat!

Dagligen bjuds på olika aktiviteter som yoga, pilates, fri dans, vandring, meditation, djupavslappning, olika mindfulness- och andningsövningar. Allt det här hjälper dig att vila mer i andningen, släppa taget om tankeflödet, lära dig möta känslor med kroppen och bli mer grundad.

Vår förhoppning är att du under din vistelse här skall känna lust till livet, till dig själv och förstå ditt unika bidrag till världen och ha med dig samma känsla när du reser härifrån.

En typisk långhelg, torsdag till söndag kan se ut så här:

Torsdag

 • 14.00 Välkomstfika, samling & rundtur
 • 16.30 Yoga, meditation
 • 19.00 Middag

Fredag

 • 7.30 Frukt och te/kaffe
 • 8.00 Yoga meditation
 • 10.00 Brunch
 • Egen tid/utflykt i omgivning
 • 15.00 Eftermiddagssnack & smoothie
 • 16.00 Yoga/pilates, meditation
 • 19.00 Middag
 • Tid vid lägerelden

Lördag

 • 7.30 Frukt och te/kaffe
 • 8.00 Yoga, meditation
 • 10.00 Brunch
 • Egen tid/ utflykt i omgivning
 • 15.00 Eftermiddagssnack & smoothie
 • 16.00 Yoga/pilates, meditation
 • 19.00 Middag
 • Tid vid lägerelden

Söndag

 • 7.30 Frukt och te/kaffe
 • 8.00 Yoga, meditation
 • 10.00 Brunch
 • Samling och sharing
 • Egen tid/utflykt i omgivning

Detta ingår

* Alla yogaklasser i Viryayoga / Hathayoga / Pilates / Restorative yoga / Yoga Nidra

* Meditationer och olika guidade övningar

* Skogsbad, promenader med mindfulness vid närliggande Stenshuvuds nationalpark

* Boende (delat boende i dubbelrum)

* Alla måltider (OBS! Glöm inte meddela särskilda kostbehov eller allergier!)

 

Vad tycker vi är viktigt på Kullåkra Gård?

Vi vill att Kullåkra Gård skall vara en plats för personlig utveckling där människor kan få växa utan att sträva eller bli jämförd med andra. Gräset växer inte fortare för att man drar i det. Så är det med oss människor också. Vi intresserar oss för vad vi människor delar och vad vi har gemensamt i stället för tvärtom.

Här blir ingen utvärderad. Du får komma hit och vara precis som du är och ges möjlighet att komma närmare din djupaste längtan och livskraft och närma dig din egen kärna, eller din inre kompass om du vill. Bli mer av dig helt enkelt.

Hos oss får du möjlighet att stanna upp och få en stilla påminnelse om den stillhet och kraft du alltid bär med dig. Vi vänder oss mot det som alltid är levande i dig, det som talar till dig när du minst anar det. Den rösten är inte så högljudd och därför lätt att missa i bruset och farten i ett modernt liv.

Genom trygga möten med andra kan vi lära oss leva vårt liv lite mer som en  ”öppen hand än en knuten näve”. Det citatet har jag lånat från en av mina förebilder Björn Natthiko Lindeblad, och det önskar vi att våra gäster skall få uppleva.

För att citera min fantastiska vän och kollega Natthiko igen:  – ”Vad hjälper oss att leva ett friare liv? Hur kan vi resa genom vårt eget liv med lättare bagage? Vad stärker vår tillit, vår intuitiva sida och vår känsla av samhörighet? Hur står vi stadigare i tillvarons oundvikliga stormar?” Den typen av frågor har du möjlighet att få stöd med och reflektera kring under en vistelse här om du vill.

Vår förhoppning är att du efter en vistelse på Kullåkra Gård skall bli inspirerad att ta de steg du behöver för att leva mer hälsosamt liv. Kanske vill du byta ut nån gammal vana du inte längre behöver till en ny som stämmer bättre överens med hur du vill leva.

Vi hoppas helt enkelt att du skall känna en större lust till livet, till dig själv och förstå ditt unika bidrag till världen. Ingen kan vara du lika bara som du. För i en värld där du kan vara vem du vill, varför inte vara dig själv?

Aktiviteter på Kullåkra Gård

Rest in your power

7-10/11 2024. Den här helgen finns inga måsten, bara en inbjudan att låta avspänning och återhämtning väcka din tillit till kroppens förmåga att läka genom sin egen kraft.

Julias green kitchen

Julia’s Green Kitchen

4-6/10 2024. Äntligen kan vi erbjuda denna efterlängtade retreat! Låt dig inspireras av vår matkreatör Julia och lär dig laga supersmarrig och god veganmat!

Återhämtning & Inspiration

19-22/9 2024. En kvalitétshelg med återhämtning, yoga, vandring, meditation och reflektion på fantastiska Österlen. Ibland behöver vi stanna upp och reflektera över livet, ibland behöver vi ny energi och inspiration. Denna långhelg ger dig möjlighet till både och i en härlig miljö.

Modern mystik

Modern Mystik

28/8 – 1/9 2024. Är du nyfiken på shamanernas visdom och medicinhjulet?
Längtar du efter att införa magi i ditt liv, växa som människa, känna mer samhörighet med cyklerna i naturen?
Då är denna retreaten för dig.

The Threshold

15-18/8 2024. Varmt välkommen med på denna sensommar retreat ledd av fysioterapeuten och viryayogaläraren Robin Tåg.

The Threshold

8-11/8 2024. Varmt välkommen med på denna sensommar retreat ledd av fysioterapeuten och viryayogaläraren Robin Tåg.

En dag i stillhetens tecken – tema selfcompassion

28/7-2023. Inspirationsdag.
Tänk om stillheten du längtar efter redan finns inom dig? Den här dagen ägnas åt meditation och återhämtning. Att pausa vardagslivet och stanna upp ett ögonblick ger oss perspektiv på tillvaron.

Wheels of light – chakrabalans

27/7 2024. Inspirationsdag.
Att lära sig balansera sina chakran är mycket värdefullt för vårt välmående, kroppsligt, mentalt såväl som själsligt.

womans temple

Womens Temple

26/7 2024. Inspirationsdag.
Women’s Temple är ett space där vi samlas för att spegla, ära och stärka varandra som kvinnor, och utforska vårt andliga uppvaknande med kroppen som främsta redskap.

Yoga, Livskraft, & Drömmar

30/5-2/6 2024. ”Att starta om är att välja det som är sant, äkta och viktigt. Det är att tacka för det liv vi får till låns och att sätta fart mot lågan som brinner allra starkast för oss” (Sofia Sivertsdotter).

Wise woman

Wise Woman

16-19/5 2024.
Vill du berika ditt liv och leva med större närvaro, ett öppet hjärta, integritet, mod och visshet?

Wheels of light – chakrabalans

12-14/4 2024. Lär dig att balansera ditt chakrasystem, med avsikt att uppnå hållbar hälsa, välbefinnande och balans i livet. Ett balanserat nerv & chakrasystem kan hjälpa oss känna mer tillit och trygghet oavsett yttre omständigheter.

Julia’s Green Kitchen

16/3 2024. Inspirationsdag.
Äntligen kan vi erbjuda denna efterlängtade inspirationsdag! Låt dig inspireras av vår matkreatör Julia och lär dig laga supersmarrig och god veganmat!

Rest & Restore mars 2024

Rest & Restore

8-10/3 2024. Tillåt dig att sakta ner tempot och låt ditt nervsystem få vila, känna trygghet och lugn. Den här helgen finns inga måsten, bara avspänning och återhämtning.

Yoga therapy in action

2-4/2 2024. Terapeutisk yoga hjälper till att nyfiket undersöka hur vi bäst kan hjälpa vår kropp och förstå vad vi behöver för att finna en hälsosam balans där kropp, sinne och själ strålar av livsenergi. 

A New Beginning

12-14/1 2024. Vi tar och skapar något nytt, rensa ut det gamla och fylla på med det som man önskar och som känns närande. Låta flowande skön yoga, närande rörelser, meditationer, mantrasång, intentioner och vinterns stillhet guida oss till en ny början.

Back to movement – New Years danceretreat

5-8/01 2024. Dessa fyra dagar kommer vi att dedikera till dans och rörelse, sharing, ceremonier och stillhet. Mina dansrum genomsyras av tillit till dansens och rörelsens visdom, kraft och helande. Hjärtligt välkommen till dansgemenskapen!

Rest in Your Power

16-19/11 2023. Att vila i din egen kraft gör underverk med dig! Låt oss guida dig genom yogans mjukaste, och kanske kraftfullaste former – yin & restorative, mediyoga, yoga nidra och meditation. Lager för lager släpper du taget om det som inte längre ger ditt liv näring på djupet.

Kraften, skönheten, och skörheten inom oss

27-29/10 2023. Välkommen till en helg med dans, rörelse och samtal. I en lugn, trygg och tillåtande miljö utforskar vi vårt inre. Ledord för den här helgen är kontakt och närvaro i relation och samklang till oss själva, varandra och vår omgivning.

The Magnificent Menopause

12-15/10 2023. Tänk dig att du känner dig stark i både din feminina och maskulina energi, du tar hand om din hälsa och prioriterar dig själv först. Lär dig vad du behöver äta mer av, mindre av, hur du bäst tränar din kropps muskler, leder, ligament och bindväv och hur meditation blir en självklar daglig ritual. 

pilates gummiband

Pilates props

Den här klassen passar dig som har viss förståelserna för grunderna och vill fortsätta utmana din kroppskontroll, hållning och balans. Vi använder redskap som foamroller, flexband, viktbollar och wobblies, vilket går att variera i oändlighet!

Pilates Matwork

Den här klassen riktar sig främst till dig som är nybörjare. Lugnt och metodiskt går vi igenom grundprinciperna i pilates. Målet är att du ska få en starkare, smidigare och mer välbalanserad kropp med bättre kroppskontroll, kroppsmedvetenhet och hållning.