Det antiinflammatoriska köket – lär dig grunderna

26-29 augusti 2021. 

Har du av olika skäl prioriterat bort en sund livsstil eller hälsosamma matvanor,  men är nu sugen på att komma igång igen? Kanske har stressen smugit sig in i ditt liv och du har svårt att slappna av?  Du är inte ensam!

Du har säkert hört begreppet antiinflammatorisk kost förut, men vad är det egentligen? I grund och botten handlar det om att minska inflammation i kroppen, genom att äta rätt mat och tillaga den på rätt sätt.

 

Vad är antiinflammatorisk kost?

 

Antiinflammatorisk kost består huvudsakligen av livsmedel som har en dämpande effekt på inflammation i kroppen, framförallt olika typer av föda från växtriket. Parallellt med detta undviks mat och livsmedel som kan öka inflammation – exempelvis socker och transfetter.

Äta antiinflammatoriskt och dämpa inflammation – varför är det viktigt?

 

Så kallad akut inflammation är inte farlig – det är kroppens naturliga reaktion och skydd när vi utsätts för hot (exempelvis kemikalier och elakartade bakterier) eller skador. Denna typ av inflammation visar sig exempelvis genom rodnad, svullnad och värmeökning. Låggradig eller kronisk inflammation, å andra sidan, är när inflammation ligger och pyr i kroppen dag ut och dag in, trots att kroppen inte är utsatt för ett direkt hot. Det är i detta fall som inflammation kan bli skadlig. Den låggradiga inflammationen kan orsakas av flera saker, till exempel övervikt, ohälsosam kost, stress och rökning.

I en stressig vardag är det lätt att falla in i dåliga måltidsvanor – att äta på stående fot eller i farten, äta framför datorn på jobbet eller scrollande på mobiltelefonen. 

Nu längtar din kropp efter god och nyttig mat, skön yoga, avslappning och återhämtning, kanske vill du gärna spendera tid i vacker natur och med snälla djur. 

I så fall är detta en weekend för dig!

 

Denna helgen får du en introduktion till det  antiinflammatoriska, växtbaserade köket som varken saknar näring eller kärleksfull tillagning och till skön yoga som ger kropp och själ välbehövlig återhämtning. Vi längtar efter att få ge dig inspiration att laga mer grön mat och hur du kan planera dina måltider så att de är goda och harmoniskt sammansatta.

 

Du får lära dig mer om bönor och linser, om hur du groddar eller varför du ska lägga gryn och frön i blöt, hur du tillagar Overnight Oats och goda, gröna detox-drinkar och vad du kan göra för att lugna en stressad och uppblåst mage. 

 

Du får med dig en receptsamling hem och vi tipsar om hur du kan planera veckans måltider så att du inte hamnar i den vanliga hunger/stressfällan vi alla kan känna igen!

 

LÄRARE UNDER RETREATEN

Kristina Dürr är certifierad Viryayogalärare (RYT-500)  Yoga Alliance kriterier och har många års erfarenhet av att undervisa i yoga och meditation. Hon är även utbildad pilates-lärare, idrottsmassör och hälsorådgivare och har hållit många föredrag, kurser och retreater utomlands. 

Genom sin personliga och långa erfarenhet av meditation, sin passion för intuitivt ledarskap och förståelse för människors längtan att finna modet att vara sig själva, ger hon utrymme för var och en att växa utan att sträva eller bli jämförd med andra.

Några av hennes andliga förebilder är bland annat Adyashanti, Tara Brach, Jack Kornfield, Björn Natthiko Lindeblad och Sara Blondin. 

Kristina driver Kullåkra Gård som hon vill ska vara en plats där människor kan få återknyta kontakten med sig själva och sin egen livsrytm, utrymme att få tänka fritt och höra sin egen röst.

 

Julia Dürr är Kullåkras egen retreatkock. Hon är utbildad nutritionist med många års erfarenhet från kafé- och restaurangbranschen. Julia är vegan sedan fem år tillbaka och driver företaget Bönan & Ärtan AB som inspirerar människor att leva mer hälsosamt. Hon har en universitetsutbildning inom kemi och näringslära och hennes matlagning är fylld av näring, kärlek och kunskap.

Under våra retreater berättar hon gärna hur hon tänkt när hon planerat maten och tipsar hur du som deltagare själv kan laga god vegetarisk mat hemma. Hon hoppas kunna inspirera Kullåkras deltagare att bli en riktigt god vän med det gröna köket och hur maten vi äter kan vara vår medicin och hjälpa oss att må bra.

 

SCHEMA

Torsdag 26/8

 • 14.00 Samling och välkomstfika.
 • Rundvandring och presentation av Kullåkra
 • 16.30 Yoga och avslappning
 • 19.00 Middag
 • 20.30 Samling vid lägerelden/kvällaktivitet
 • 22.00 Godnatt

Fredag 27/8

 • 07.00 Te/kaffe, frukt. 
 • 07.30 Skön morgonyoga 
 • 10.00 Brunch
 • 11.30 Föredrag & frågestund
 • 14.00 Lunch/mellanmål 
 • 16.00 Matlagningsworkshop
 • 19.00 Middag 
 • 20.30 Kvällsaktivitet
 • 22.00 Godnatt

Lördag 28/8

 • 07.00 Te/kaffe, frukt. 
 • 07.30 Skön morgonyoga 
 • 10.00 Brunch
 • Egen tid/gemensam utflykt
 • 14.00 Lunch/mellanmål 
 • 16.00 Matlagningsworkshop
 • 19.00 Middag 
 • 20.30 Kvällsaktivitet
 • 22.00 Godnatt

Söndag 29/8

 • 07.00 Te/kaffe, frukt. 
 • 07.30 Skön morgonyoga 
 • 10.00 Brunch
 • 11.30 Frågestund & receptutdelning
 • 13.00 Mellanmål och hemfärd

  Mindre förändringar i programmet kan förekomma 

 

MAT & BOENDE

Maten – Kullåkra Gård bjuder på varsamt och kärleksfullt tillagad mat. Den är vegansk eller vegetarisk, närproducerad och ekologisk och anpassad så att den ska funka bra när man håller på med yoga – inte för tung, samtidigt näringsrik och mättande.

Boende – Vi bor i enkelrum eller del i dubbelrum i det mysiga gästhuset på gården. Rummen är rymliga och vi kan enkelt hålla fysisk distans.

 

KULLÅKRA GÅRD

Kullåkra Gård är den perfekta platsen att delta i en retreat.

Vi vet att många människor är trötta på ytlighet och vill leva med ett större mått av innerlighet i sitt liv. Vi är flera som delar en längtan om att kliva ur vardagens surr och hitta tillbaka till vår egen takt.

När du kommer till oss får du möjlighet att ta en total paus från ditt vanliga liv med vardagens förpliktelser och hektiska livsstil. Du får tid att vila och hinna ikapp dig själv i en vacker och fridfull miljö som främjar återhämtning, hälsa och inspiration.

De praktiska sysslorna är omhändertagna av oss vilket gör att du kan känna dig både trygg och ompysslad. Sakta börjar stressen släppa och du hittar in i ett makligare tempo och får utrymme att reflektera över vad som verkligen är värdefullt för dig i ditt liv.

Du kan helt och fullt ägna dig åt din retreatupplevelse hos oss.

 

KOSTNAD

7 500 kr

Priset inkluderar:

 • Matlagningsworkshops i små grupper. 
 • Vår nutritionist Julia håller föredrag om näringslära och vad du ska tänka på när du inkluderar mer grönt i din kost. 
 • Hur maten och hur du äter påverkar ditt välmående, inte minst matsmältningen
 • Yoga och avslappning 
 • Naturupplevelser och mys med djuren på gården om man vill
 • Boende 
 • Alla måltider (OBS! Glöm inte meddela särskilda kostbehov eller allergier!)
 • Lakan och handduk

 

BOKNING

Du bokar denna retreat genom att klicka på BOKA-knappen längst ner på sidan.

 

BETALNING

Du betalar denna retreat direkt till Kullåkra Gård. När du anmält dig genom bokaknappen längre ner kommer du få ett uppföljningsmejl med vidare information.

 

AVBOKNING

Om avbokning sker SENAST 30 dagar innan start återbetalas hela summan minus bokningsavgiften på 1 500 kr.

Vid avbokning senast 15 dagar innan start återbetalas 50% av summan.

Vid avbokning 14 dagar eller mindre innan kursen startar sker ingen återbetalning. Undantaget är sjukdom, se nedan.*

*Om du blir sjuk och bokar av mindre än 7 dagar innan retreaten får du full återbetalning minus bokningsavgiften på 1 500 kr mot uppvisande av intyg från läkare

 

COVID-19

På grund av rådande restriktioner tar vi bara emot 8 deltagare. Om Folkhälsomyndigheten ger nya besked avseende smittspridningen av Covid-19  kan antalet platser komma att öka.

Vi förutsätter att du avstår från att delta om du uppvisar symptom på Covid-19. Läs mer om det genom att klicka på länkarna nedan. Vi följer noggrant utvecklingen och konsekvenserna av nya Corona-viruset och kommer att följa de rekommendationer som ges av Folkhälsomyndigheten och Region Skånes smittskydd.

 

HITTA HIT

Du hittar oss på Svinaberga bara ett par kilometer från Kivik där utsikten är som vackrast!

Tryck på denna länk för att komma till gården på Google Maps, eller sök “Kullåkra Gård – Yoga, Pilates & Retreat på Österlen” på Google.

 

ÖVRIGT

Tänk på att Kullåkra Gård har djur på gården, en hund, en katt, nio får och sex hästar.

Om du har frågor eller funderingar är det bara att mejla oss på info@kullakragard.se 

 

BOKA DIN PLATS

Genom att klicka på knappen här under kommer du till bokningssidan.

Fler av våra retreats

Rest in Your Power

11-14/11 2021. Att vila i din egen kraft gör underverk med dig! Låt oss guida dig genom yogans mjukaste, och kanske kraftfullaste former – yin & restorative, mediyoga, yoga nidra och meditation. Lager för lager släpper du taget om det som inte längre ger ditt liv näring på djupet.

Komma Hem: Embodied Presence

30/10. En dagretreat med dans, rörelse, yoga nidra och god mat för att ge dig möjlighet att sjunka in i kroppen och alla dess sinnen. Kroppen håller så otroligt mycket åt oss, tills vi är redo, och kan lyssna.

Self-care retreat – You are enough

14-17/10 2021. Den här helgen bjuder vi in dig med idén om att varje morgon få vakna till tanken ”Jag duger, oavsett vad som blir gjort idag och hur mycket som inte blir gjort”. 

Sounding Life – En dagsretreat för din kropp och röst

9/10 2021. Vad säger min röst om mig bakom ord och meningar? Varifrån kommer rösten i mig? Vem blir jag när jag hittar min röst? Sounding Life använder sig av kroppen, andningen och dess ljud för att öppna upp något större i dig.

Transformation – yoga, avslappning och återhämtning

16-19/9 2021. Välkommen på höstretreaten Transformation där vi, genom lugn dynamisk yoga, yin yoga, yoga nidra, restorative, Mindfulness och mental träning omvandlar stress till större livsharmoni. Med hjälp av yoga, närheten till naturen och kärleksfullt lagad mat är både återhämtning och avslappning garanterade!

Återhämtning & Inspiration

2-5/9 2021. En kvalitétshelg med återhämtning, yoga, vandring, meditation och reflektion på fantastiska Österlen. Ibland behöver vi stanna upp och reflektera över livet, ibland behöver vi ny energi och inspiration. Denna långhelg ger dig möjlighet till både och i en härlig miljö.

Det antiinflammatoriska köket – lär dig grunderna

26-29/8 2021. Välkommen till en introduktion till det antiinflammatoriska, växtbaserade köket! På schemat står matlagningsworkshops, skön yoga som passar alla, återhämtning och naturupplevelser och mys med djuren på gården för den som vill.

Homecoming Retreat

5-8/8 2021. Varmt välkommen till den första av två sensommarretreater ledd av fysioterapeuten och viryayogaläraren Robin Tåg. Tillsammans utforskar vi kroppens mångsidiga rörelsepotential och hur man kan stärka kontakten till den kroppsliga upplevelsen av ”tillit” och att ”komma hem”.

En dag i meditationens tecken

24/7 2021. Tänk om stillheten du längtar efter redan finns inom dig? Den här dagen tillåter du dig en paus i vardagen och få möjlighet att återknyta kontakten med dig själv och det som verkligen betyder något för dig.

Komma Hem: Embodied Presence

10/7 2021. Detta är dagsretreat med dans, rörelse och god mat för att ge dig möjlighet att sjunka in i kroppen och alla dess sinnen. Kroppen håller så otroligt mycket åt oss, tills vi är redo, och kan lyssna.

The Wise Heart

17-20/6 2021. Inom dig bär du en obegränsad kapacitet för kärlek, glädje, orubblig frihet och för samhörighet med livet självt. Låt ditt kloka hjärta visa dig vägen.